Vem är Andreas Damberg?

Ni kanske har sett honom på stan eller kanske arbetat med honom på något sätt. Andreas är en duktig kreatör som är bosatt i Västerås. Unga kreatörer ville ställa lite frågor till honom och visa lite av vad han har gjort. Läs och inspireras!

Vad jobbar du med om dagarna?
Jag jobbar som grafisk formgivare på företaget Navii i Västerås. Där jobbar jag med allt i från att göra en logotyp till att ta fram en hel grafisk identitet till företag. Det händer ibland att jag unnar mig att slå mina kollegor i pingis också.

Vad gör du på din fritid?
Fritid, vad är det? När jag får tid över så spelar jag gärna på min gitarr, äter, sover och dricker nån öl. Om jag har ännu mer tid över än så ägnar jag mig åt min egen konst och det kan vara att sitta och rita, måla med acryl och spray eller använda mig av datorn.

Hur får du utlopp för din kreativitet?
Jag har turen att jobba med det på heltid och när inte det räcker till, eller att min hjärna fått nog av just jobbet, så brukar jag hitta på egna projekt. Just nu är jag med och startar en kreativ frilansgrupp med några kreatörer från Västerås och Stockholm. (Läs mer på Fabrikens facebook-sida!) Där får jag mycket utrymme för att göra vad jag vill och jag hoppas på att lära mig nya intressanta saker med hjälp av de andra kreatörerna. Det finns så mycket som gör att jag får utlopp för min kreativitet så jag slutar där.

Vem/vad inspirerar dig?
Många musiker inspirerar mig. Det kan även vara saker som jag ser i vardagen, elskåp med sjysta tags, färgnyanser på väggar och ja, det kan vara precis allt. Om jag medvetet ska leta inspiration så blir mitt första stopp Dribbble, om du inte vet vad det är så använd den härliga tjänsten Google.

Finns det något speciellt som kännetecknar dig som formgivare/designer?
Mycket, mycket svår fråga. Jag ser mig som en typ av konstnär och jag letar fortfarande efter att hitta rätt i det jag gör. Det kanske låter väldigt flummigt men jag tror det kommer ta många år att komma till välbefinnande i min form. Men om jag ska säga nåt så är det när jag gör egna saker. Då blir det ofta minimalistiskt med inslag av graffiti, konst och fulsnygga former.

Vad gör du om tio år?
Ingen aning. Någonting med skapande i alla fall. Och så lär jag förhoppningsvis min då nyfikna son allt jag kan. (Har inga barn nu)

Har du några tips till andra som vill jobba inom kreativa yrken?
Mitt tips gäller nog alla yrken som man drömmer om eller verkligen vill jobba med. Sätt upp ett drömmål och sätt upp delmål som du kan klara av innan du kommer till slutmålet. Ge dig inte förens du fixat det första delmålet, sedan hoppar du bara på nästa. Om du är riktigt driven och målmedveten i det du gör och ger det lilla extra så kommer du komma dit du vill. Skit i andra och kör det du vill göra, det kommer alltid finnas folk som är ”bättre” än dig. Ditt mål är det ända som är viktigt. Våga göra saker som du kanske inte vågat göra, ta en praktikplats i djungeln om det nu krävs för att fixa ditt mål. Kör hårt som fan bara.

Se mer av Andreas på dribbble.com/AndreasDamberg

Zoégas special editon

Kaffemärket Zoégas har fått sin Limited edition designad av DDB Design. Jag är en riktig kaffenörd och älskar att testa nya sorter. När förpackningen är fin att titta på inbillar jag mig att det är ännu godare kaffe. Jag älskar formgivningen som känns väldigt genomtänkt och förmedlar känslan av vad man köper.

Limited Blend No 1 från Tanzania är först ut i en limiterad serie rostade hela bönor av ”helt unika blandningar från utvalda delar av världen”. Den riktar sig till de som vill prova nya spännande karaktärer och fulländad smak.

 

Vill ni sälja grejer på en vårmarknad?

Den 26:e maj anordnar Local Strangers and friends en vårmarknad för up and coming designers och de söker just nu kreativa själar som vill sälja sina alster.

Datum: 26 maj
Tid: 11-16
Plats: Bryggarsalen på Norrtullsgatan 12 vid Odenplan, Stockholm (väldigt stor, öppen och ljus lokal som passar bra för en vårmarknad)
Kostnad: 550:- för ett helt bord, 300:- för ett halvt bord.

Under marknaden kommer det att finnas mat och öl till försäljning samt Dj:s som spelar hela dagen. Eventet kommer marknadsföras genom Facebook, bloggar, lokalens hemsida och försöka nå ut till olika tidningar.

Maila till info@localstrangers.net för mer info och anmälan. Hitta till deras Facebook-sida här.

Papper & Penna

Snubblade för ovanlighetens skull över denna bildström från Flickr, skapad av någon som sett till namnet verkar vara svensk.

Är ju förtjust i både typografi och graff så detta kan inte bli annat än full pott! Kul också att man ibland får ta del i skapandeprocessen, något jag tycker att fler borde anamma när de visar sina verk (note to self).

Här är länken!